7 tips bij slechte kantoorakoestiek

Verschillende studies hebben aangetoond dat een slechte akoestiek, vooral in kantoortuinen, de gezondheid en productiviteit van mensen kan beïnvloeden. Het klinkt misschien vreemd en niet aardig, maar wat het meest storend is, zijn collega's die praten. Onze hersenen zijn ontworpen om spraak op te pikken en proberen de informatie te decoderen. Dit gebeurt automatisch en onbewust, en die drang is moeilijk te weerstaan.

Een slechte akoestiek op het werk kan leiden tot allerlei klachten. Dit uit zich vooral in vermoeidheid, stress en concentratieproblemen. In veel gevallen kan dit leiden tot ziekteverzuim. Het goede nieuws is dat de akoestiek in uw kantoor- of bedrijfsruimte op allerlei manieren verbeterd kan worden. Wij zetten 7 tips voor u op een rij.  

1. Doe een akoestische meting

Iedere ruimte heeft unieke eisen en eigenschappen op het gebied van akoestiek. Wanneer u een al bestaande, functionerende ruimte heeft waarbij de akoestiek te wensen overlaat, kan met een akoestische meting de oorzaak van de slechte geluidsomgeving in kaart worden gebracht. Dit is vervolgens uitgangspunt om te komen tot een passende oplossing. Nog beter is natuurlijk om bij de bouw direct rekening te houden met de akoestiek in uw project.


2. Laat akoestische plafondpanelen installeren

Het plafond is vaak een groot (glad) oppervlak dat zich dicht bij de bron van het geluid bevindt. Hierdoor weerkaatst het plafond veel geluid. Deze nagalm kan leiden tot overlast. Door het plaatsen van akoestische plafondpanelen wordt het geluid grotendeels geabsorbeerd. Vindt u plafondpanelen niet mooi? Kijk dan eens hier voor de mooiste designoplossingen in kantoren en winkels.  


3. Kies voor wandbekleding

Naast plafonds zijn muren de grootste oppervlakten van een ruimte. Ze zijn vaak gemaakt van harde materialen zoals beton, hout en glas. Denk bijvoorbeeld aan vergaderzalen, die vaak glazen wanden hebben voor de lichtinval en openheid van de ruimte. Als je glasplaten tegenover elkaar plaatst, wordt het geluid ertussen gereflecteerd. En dat is nou juist niet goed voor de akoestiek. De oplossing? Het installeren van geluidsabsorberend materiaal tegen één of meerdere wanden. En wilt u een uniek ontwerp combineren met een goede akoestiek? Kijk eens hier voor meer inspiratie. 

Een slechte akoestiek op het werk kan leiden tot allerlei klachten

4. Plaats scheidingswanden tussen werkplekken

Scheidingswanden tussen werkplekken verbeteren niet alleen de akoestiek maar zorgen ook voor een stukje privacy. Ze kunnen ervoor zorgen dat geluiden veel verder weg lijken dan dat ze eigenlijk zijn. Er zijn allerlei soorten scheidingswanden verkrijgbaar, in verschillende kleuren en materialen. Zo vindt u altijd een oplossing die past bij de stijl van uw (kantoor)interieur.


5. Ga voor groen!

Planten brengen niet alleen sfeer in een kantoor. Ze verbeteren ook de luchtkwaliteit van de ruimte. En… planten hebben een geluiddempende werking. U denkt dan misschien meteen aan enorme, exotische planten met grote bladeren. Maar ook de erwtenplant, krulvaren, begonia rex en de lepelplant zijn akoestische toppers. De grootste geluidslurper is nog wel de ficus. Deze plant met rubberachtige bladeren komt in verschillende kleuren en vormen voor én is gemakkelijk te verzorgen. Wilt u helemaal gaan voor groen? Dan kunt u ook een plantenwand plaatsen. Hiermee heeft u een gezonde, akoestische wand én eyecatcher in één. Zie dit mooie voorbeeld in de centrale hal van Jyllands-Posten.

6. Denk eens aan zachte vloeren

Misschien niet het meest makkelijk in een kantooromgeving; vloerbedekking. Probeer maar eens met de wielen van de bureaustoel over het hoogpolige tapijt te ‘rijden’. Aangezien vloeren meestal bestaan uit harde oppervlaktes, geven ze ook veel contactgeluid af. En dat draagt niet bij aan een goede akoestiek. Tijd voor vloerbedekking dus. Wilt u niet overal gaan voor vloerbedekking, dan kunt u natuurlijk ook kiezen voor het plaatsen van enkele grote kleden. Bijvoorbeeld onder uw vergadertafel of bij dat ontvangstzitje in de hal. Staat nog gezellig ook!


7. Creëer voldoende stilteplekken

Hoe mooi en modern open kantoorruimtes zonder vaste werkplekken ook zijn, het blijft belangrijk om aparte werkplekken beschikbaar te stellen waar het écht helemaal stil is. Waar men even dat privacygevoelige telefoontje kan doen, of waar twee collega’s samen kunnen overleggen, zonder dat iedereen op kantoor daar ‘last’ van heeft. Neem eens een kijkje bij Sweco en hun werk-, vergader- en ontmoetingsplek indeling. U zult zien dat deze plekken zorgen voor nog meer rust op uw kantoor. 

Op zoek naar ervaring & expertise?

Isolco is méér dan leverancier van duurzame producten in de bouw. We vinden het minstens zo belangrijk dat we u kunnen voorzien van een passend maatwerkadvies. Dát is onze meerwaarde. Onze productspecialisten zijn volwaardig sparringspartner en delen graag hun kennis over ruimteakoestiek, een gezond binnenklimaat en thermische isolatie. Of over brandstabiliteit en brandveiligheid, balvastheid, vocht en gezonde materialen voor natuurlijke, duurzame en circulaire keuzes.

Wilt u de ruimteakoestiek in uw project verbeteren? Onze uitgebreide database van akoestische testen, de mogelijkheid om akoestische berekeningen te maken én de jarenlange ervaring van onze productspecialisten staan garant voor een passend akoestisch advies.  

Reacties

tnNgbPaHMYolz
20-04-2024 22:47
loCgNZfy
tnNgbPaHMYolz
20-04-2024 22:47
loCgNZfy
uWiBDJvzEl
05-04-2024 12:11
qCRBJGyKl
uWiBDJvzEl
05-04-2024 12:11
qCRBJGyKl
laKkMjqUYVbsD
04-03-2024 01:12
FCBtxevzrWNpyIY
laKkMjqUYVbsD
04-03-2024 01:12
FCBtxevzrWNpyIY
yprqZJELl
23-02-2024 08:38
YrieGnxltZABdDT
yprqZJELl
23-02-2024 08:38
YrieGnxltZABdDT
DhgUBYsZA
14-02-2024 04:06
oQlBtDKqSyUEuFw
DhgUBYsZA
14-02-2024 04:06
oQlBtDKqSyUEuFw
noYKArXf
06-02-2024 07:30
LOErcjwCyq
noYKArXf
06-02-2024 07:30
LOErcjwCyq
eBmIKuzhN
27-01-2024 21:54
oVaMhAPIOnutE
eBmIKuzhN
27-01-2024 21:54
oVaMhAPIOnutE
QMlYNJxPS
22-12-2023 03:30
linvpxcODeVWNG
BaFeItzPEcl
22-12-2023 03:30
rxUjJNAFHvasEC

Reageren

Meer weten?

Bent u benieuwd naar ons productassortiment? Of heeft u hulp nodig bij het maken van de juiste keuzes voor uw project? Voor meer informatie of het maken van een afspraak, neem contact op met onze productspecialisten.