Hoe gezond is geluid? De meeste mensen denken wel twee keer na, voordat ze zonder gehoorbescherming gaan werken in een rumoerige werkplaats of fabriek. Of voordat ze een huis kopen dat pal aan een grote, doorgaande weg ligt. Aan de andere kant wordt geluid steeds vaker ingezet om onze emoties en gemoedstoestand positief te beïnvloeden. Zo worden we vrolijk (of emotioneel) van het luisteren naar muziek en wordt de ‘white noise’ machine aangeprijsd als methode om je hoofd en hartslag tot rust te brengen en snel in slaap te vallen.
Hoe werkt dat dan? Laten we de vergelijking maken met licht en kunst. Net als licht bestaat geluid uit diverse golven, frequenties. Elke kleur, of toonhoogte, heeft zijn eigen golflengte. Wit als kleur en dus witte ruis, wordt gevormd door alle zichtbare ‘kleuren geluid’ te laten samenkomen. Niet alle kleuren, kleurcombinaties, of hetgeen waarop ze geschilderd zijn, zijn even prettig om te bekijken. Soms hebben we perspectief nodig, afstand, ander licht, of misschien een hele andere laag aan kleuren, om van een kunstwerk te kunnen genieten.
Hetzelfde geldt voor geluid, of het nu muzikale kunst
is, of geluid van apparaten, mensen of gebruiksvoorwerpen. Om van geluid te
kunnen genieten, is er soms ook perspectief, afstand, ander volume, of
misschien een laagje isolatie nodig.
Geluid in onze vrije tijd
In werksituaties zijn werkgevers en werknemers zich maar al te goed bewust van wat (te) veel geluid aan schade kan veroorzaken. Vanzelfsprekend treffen we op die plekken allerlei voorzorgsmaatregelen om ongemak of (gehoor)beschadiging door geluid te voorkomen. Maar in onze vrije tijd staan we vaak niet stil bij het ‘gevaar’ van gehorige ruimtes. Toch zijn er genoeg situaties waarin we last hebben van een veelvoud aan geluidsgolven. Denk bijvoorbeeld aan verkeer, een onweersstorm of een festival.
Waar we vaak niet meteen aan denken is het geluidsniveau in sporthallen, zwembaden en fitnessstudio’s. Toch spenderen we als volwassenen gemiddeld 3 uur per week in deze faciliteiten. Daarnaast kijken we af en toe nog naar een wedstrijd of maken we het gezellig tijdens de derde helft. Hoe dan ook; minstens een halve dag per week spendeer je - in je vrije tijd - in gehorige ruimtes.
Veel sporters, leraren en badmeesters ervaren regelmatig hoofdpijn, vermoeidheid en suizende oren door slechte akoestiek
Teveel galm, wat dan?
Hoe los je een ruimte akoestiek probleem op? Net als met een geschilderd kunstwerk, kun je natuurlijk proberen afstand te nemen, maar dat is vaak lastig met indoor sporten. Je kunt het volume dempen door gehoorbescherming te dragen, maar dan hoor je misschien je coach niet meer zo goed. Misschien dat je toch dat figuurlijke ‘nieuwe likje verf’ wilt overwegen?
Het bekleden van wanden en plafonds met materiaal dat de ruimteakoestiek ten goede komt, is de betere oplossing. Natuurlijk wil je dan wel, heel terecht, een materiaal wat tegen een stootje kan. Gewoon, voor die ene keer dat er een bal tegen de wand of het plafond gaat. In een zwembad wil je natuurlijk een materiaal dat vochtbestendig is en in een yogastudio wil je vooral natuurlijke materialen die je helpen te ontspannen. Geen probleem. Isolco heeft een oplossing voor jouw ruimte akoestiek project!
Reacties
Reageren