Oké, akoestiek is dus belangrijk. Maar hoe meet ik het?
Het meten van een startpositie in akoestiek is cruciaal voor het meten = weten + verbeteren van de geluidskwaliteit in elke ruimte. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om de huidige situatie te evalueren en vervolgens te werken aan verbeteringen.
Als eerste moet je begrijpen wat de eisen zijn op het gebied van nagalmtijd en absorptiewaarde in jou project. Maar voordat je die eisen gaat opzoeken is het natuurlijk ook handig te weten wat die termen eigenlijk inhouden.
Nagalmtijd verwijst naar de tijd die het duurt voordat het geluid afneemt tot onhoorbare niveaus. Het wordt gemeten in seconden en kan worden bepaald met behulp van een nagalmtijdmeting of middels een indicatieve calculatie op basis van de vorm en afmetingen van de ruimte. Deze methodes geven je een idee van hoe lang het duurt voordat het geluid in de ruimte volledig is uitgestorven.
Absorptiewaarde geeft aan hoeveel geluid wordt geabsorbeerd in plaats van gereflecteerd door de oppervlakken in de ruimte. Dit heeft invloed op de algehele akoestiek en kan op verschillende manieren worden uitgedrukt:
- De alpha-w is een maat voor de geluidsabsorptie van materialen en oppervlakken. Het geeft aan hoe effectief een materiaal of oppervlak geluid absorbeert. Een hogere alpha-w waarde betekent dat het materiaal meer geluid absorbeert.
- NRC staat voor Noise Reduction Coefficient. Het geeft aan hoeveel geluidsabsorptie wordt bereikt in een specifieke frequentieklasse. Het varieert van 0 tot 1, waarbij 0 staat voor geen absorptie en 1 voor volledige absorptie.
Meestal noteren fabrikanten van absorberende materialen de alpha-w of NRC waardes op hun productbladen.
Nu je op de hoogte bent van deze termen, kun je de eisen raadplegen. Die zijn voor ieder type gebouw en ruimte anders. Net als andere eisen, geeft de EU minimale eisen en standaarden af voor de berekening en notering, maar mag elke deelstaat daar nog verdere eisen aan toevoegen. Ga dus altijd goed na welke eisen voor jou project gelden. Voorbeelden van veelvoorkomende eisen zijn onder andere:
- NOC*NSF sportzalen en sporthallen nagalmtijdseisen
- Programma van Eisen – Frisse Scholen
- Programma van Eisen – Gezonde Kantoren
- WBTC akoestiek in klaslokalen
- WBTC nagalmtijd in gymzalen en turnhallen
Weet je niet welke eisen van toepassing zijn?
Dan kunnen wij of een akoestisch adviseur je verder helpen.
Onze akoestische productspecialisten maken graag een berekening op maat voor uw project!
Zodra je helder hebt welke eisen er gelden, kun je beginnen met het verbeteren van de akoestiek in jouw ruimte. Nu je weet waar je naar toe moet werken, is het essentieel om een goed beeld van je startpositie te creëren. Investeer in professionele meetapparatuur of huur een professional in om de nodige metingen uit te voeren of te calculeren. Zorg ervoor dat je een gedetailleerd rapport ontvangt dat aangeeft welke gebieden verbetering behoeven en waar je op moet letten.
Om jouw startpositie te verbeteren, kun je verschillende maatregelen nemen op basis van de resultaten van de metingen. Dit kan het toevoegen van geluidsabsorberende materialen aan de muren, plafonds en vloeren zijn. Ook het gebruik van afschermende wandpanelen en geluidsbarrières kunnen helpen om de nagalm te verminderen. Hier is het gedetailleerde rapport en advies van de expert van belang gezien er vele factoren zijn die meewegen en het verschil kunnen maken voor de juiste oplossing(en) voor jouw project.
Houd er rekening mee dat elk probleem (elk gebouw, elke ruimte) uniek is en een individuele aanpak vereist. Experimenteer met verschillende oplossingen en monitor de effectiviteit ervan. Neem regelmatig metingen (met de apparatuur en/of door feedback van de gebruikers) om te zien of jouw inspanningen vruchten afwerpen.
Met een betere akoestiek zal je merken dat de geluidskwaliteit verbetert en dat storende echo's en reflecties worden verminderd. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor de gebruikerservaring in de ruimte, maar ook voor de productiviteit en concentratie.
Dus, op naar een optimale akoestiek voor een geweldige geluidsbeleving!
Succes met je project en mocht je calculatie-, keuze- of plaatsingshulp of advies nodig hebben, dan staan onze adviseurs en productspecialisten voor je klaar.
Foto 1+2: architect: Buro Coen Heijmans, fotograaf: Maria Bax Fotografie, Janine van Cann; project: zusterbedrijven
Foto 3: architect: De Twee Snoeken, fotograaf: Joep Jacobs; project: Rijkskantoor Belastingdienst 500 Utrecht
Foto 4: architect: Groep Archo, fotograaf: Serge Philippe; project: kantoorpand Archo Antwerpen
Foto 5: architect: Polo Architects, fotograaf: Maria Bax Fotografie; project: Zwembad Kapermolen Hasselt
Reacties
Reageren