Architectuur brengt in beweging

Het stimuleren van voldoende beweging wordt steeds belangrijker in een maatschappij waarin we een groot deel van de dag zittend of liggend doorbrengen. In veel Noord-Europese steden duiken daarom informele activiteitenomgevingen op om mensen in beweging te krijgen. Openbare ruimtes worden zo ingericht dat iedereen wordt aangemoedigd om meer te bewegen. Ook in gebouwen valt nog enorm veel winst te behalen door het stimuleren van beweging.  

“We zien dat openbare plaatsen worden ontwikkeld zodat ze bedrijvigheid creëren. Die ruimte wordt gecreëerd in de infrastructuur om actief vervoer te voet en per fiets te bevorderen. Omheiningen en andere barrières verhinderen echter dat veel mensen de activiteitenterreinen betreden, dus misschien moeten de buitenste delen van een sportcentrum worden ontworpen met een open architectuur, waardoor mensen door een activiteit het gebouw binnen worden geleid”, zegt Karin Book, hoofddocent sportwetenschappen aan de Universiteit van Malmö. 

Multifunctionaliteit

Ze legt uit dat er een trend is om activiteiten aan de lobby van een gebouw toe te voegen, activiteiten die zich uitstrekken tot op straat. Trappen worden centraal geplaatst en liften worden uit het zicht gehouden. “Naarmate steden dichter bevolkt worden, met minder ruimte om te bouwen, zullen we meer oplossingen zien die sport en beweging integreren in de gebouwde omgeving. Er zal meer aandacht komen voor efficiënt gebruik van gebouwenvoorraad en integratie, omdat het gemakkelijker is om actief te zijn als het kan plaatsvinden in een gebouw waar men al binnen is. Multifunctionaliteit, openheid en innovatie zijn belangrijke elementen.”

Beweegvriendelijke omgeving

Net als Amsterdam en Breda hebben veel gemeenten in Nederland een plan waarin een beweegvriendelijke omgeving centraal staat. Van Johan Cruijf Courts tot het Rotterdam Rooftop Walk, architecten en stedenbouwkundigen staan aan het roer van een gezondere, duurzamere samenleving. “Ontwerpers moeten niet de kans laten liggen om in hun ontwerp te stimuleren tot gezondheidsbevorderend gedrag”, schrijft Koen Steemers, hoogleraar Duurzaam ontwerpen en hoofd afdeling Architectuur aan de universiteit van Cambridge.

Architecten staan aan het roer van een gezondere, duurzamere samenleving

Niet alleen in onze vrije tijd is bewegen belangrijk; ook op het werk en op school moet men voldoende bewegen. In 2018 adviseerden de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een rapport, dat er ook op scholen twee keer per dag een half uur bewogen moet worden. "Het is niet alleen gezond, kinderen gaan ook beter leren en de cognitieve vaardigheden nemen toe als je af en toe beweegt”, zegt Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad.  

Beweging bevorderen door architectuur

Voorbeelden van hoe beweging kan worden bevorderd door de bestaande architectuur te vernieuwen zijn in de Deense Skole + projecten geïllustreerd. Beweging werd hier op totaal andere manieren en op compleet nieuwe plaatsen bedacht. Bijvoorbeeld door gangen met brandladders, klimmuren, hoepels, spiegels en renbanen. “Dit stimuleert nieuwe bewegingsvormen en daardoor gebruiken verschillende leerlingen én meer typen leerlingen ze ”, zegt Gertrud Øllgaard, antropoloog en hoofd expertise bij NIRAS, dat verantwoordelijk was voor de evaluatie van Skole +. Uit beoordeling van het project blijkt dat studenten de nieuwe faciliteiten intensiever en zelfs innovatiever gebruiken dan gepland. Ze gebruiken de faciliteiten op andere manieren dan verwacht en het hoge activiteitsniveau vereist duurzame materialen om slijtage te voorkomen. "Kinderen genereren veel lawaai en activiteit als ze plezier hebben. Dat betekent dat materialen en interieurontwerp intensief gebruik moeten kunnen weerstaan. Tegelijkertijd moet de omgeving vaak worden geoptimaliseerd, zodat deze geschikt is voor het hogere activiteitenniveau ”, verteld Gertrud Øllgaard.

Gezond binnenklimaat

Alhoewel bovenstaand voorbeeld gericht is op scholen, illustreert het perfect dat een andere kijk op de functie van een ruimte bewegen enorm kan stimuleren. Hier ligt een mooie uitdaging voor stedenbouwkundigen en architecten. En onze uitdaging? Met onze innovatieve akoestische oplossingen zorgen we voor een comfortabel, maar vooral ook gezond binnenklimaat in deze beweegvriendelijke ruimtes. En u? Hoe draagt u bij aan het in beweging brengen van uw gebouwgebruikers? 

Reacties

Isolco BV
17-08-2023 14:09
Hallo Cana, Natuurlijk, op onze product websites vindt je meer referentie projecten. www.troldtekt.nl www.stertekt.nl www.sterlit.nl Vooral op Troldtekt en Stertekt vindt u scholen inspiratie. Succes met uw project en mocht u nog vragen hebben, neem gerust contact op!
Cana
25-07-2023 11:32
Dat is een mooi artikel geworden! Hebben jullie nog meer voorbeeld projecten?

Reageren

Meer weten?

Bent u benieuwd naar ons productassortiment? Of heeft u hulp nodig bij het maken van de juiste keuzes voor uw project? Voor meer informatie of het maken van een afspraak, neem contact op met onze productspecialisten.